Menumenu

Gastvrij Rotterdam & duurzaamheid

Als Gastvrij Rotterdam denken we continu aan de toekomst: een duurzame toekomst. Een toekomst in een gezonde, mooie en groene stad. Zodat onze volgende generaties ook kunnen genieten van al het moois dat wij te bieden hebben. Duurzame ambities realiseer je niet alleen. Gastvrij Rotterdam bouwt op verschillende manieren samen met partners en stakeholders aan de toekomst.

Rotterdam Ahoy toegewijd aan een duurzame toekomst

Onze locatie is ook toegewijd aan een duurzame toekomst voor een groene stad en onze volgende generaties. Ze werken samen met partners en stakeholders om dit te realiseren, zoals deelname aan het EU-project Ruggedised en investeringen in duurzame oplossingen in hun faciliteiten. Voorbeelden hiervan zijn hun gasloze operatie, een CO2-verlagend mosdak op het Convention Centre, zonnepanelen die 25% van hun energiebehoefte dekken, en een waterbuffer om hemelwater op te vangen en te zuiveren. Tijdens evenementen wordt plastic ingezameld voor hergebruik, zoals bij De Vrienden van Amstel LIVE 2022, waar 5.680 kg plastic werd gerecycled. Bekijk hun duurzaamheidsbrochure voor meer details. Rotterdam Ahoy streeft naar een groene en duurzame toekomst.

Initiatieven Gastvrij Rotterdam

Binnen Gastvrij Rotterdam staat duurzaamheid centraal, met initiatieven zoals het "Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen" dat horecaprofessionals de kans biedt om verantwoord ondernemen te ontdekken. Voedselverspilling wordt aangepakt door organisaties die reststromen omzetten in waardevolle producten, terwijl het Leger des Heils ongebruikte producten hergebruikt om maaltijden te bereiden voor mensen in nood. Zelfs glaswerk en presentatiewanden krijgen een tweede leven, waardoor het evenement een inspirerend voorbeeld van duurzaamheid in de horeca wordt. Lees er hieronder meer onder:

Dit Smaakt Naar Meer!

Al vanaf de eerste editie van Gastvrij Rotterdam organiseren we samen met Green Leisure het "Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen”. Het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen biedt horecaprofessionals een unieke en aantrekkelijke mogelijkheid om kennis te maken met duurzaam ondernemen in de horeca. Het paviljoen is uniek door het brede overzicht van verantwoorde en duurzame producten.

Leger Des Heils

Al enkele jaren werken we samen met het Leger des Heils. Tijdens de laatste beursdag worden producten die eetbaar zijn en exposanten niet mee terugnemen opgehaald. Het Leger des Heils liet via Green Leisure het team van Gastvrij Rotterdam na afloop het volgende weten: De vrachtwagen was helemaal vol en er zijn meer dan 1.000 maaltijden gemaakt van de producten. We zijn er echt heel erg blij mee. Alles wordt gebruikt om onze doelgroep te voeden én het keukenteam (met deelnemers uit onze locaties) leert veel met producten die anders te duur zouden zijn. Mooi initiatief vindt het Leger des Heils!

Verspilling is verrukkelijk

Tijdens Gastvrij Rotterdam wordt er steeds meer aandacht geschonken aan het niet verspillen van voedsel. Zo was o.a. de organisatie "Verspilling is verrukkelijk” voor het eerst exposant. Verspilling is Verrukkelijk is een stichting zonder winstoogmerk met 25 ondernemers die reststromen omzetten in waardevolle en overheerlijke producten. Als stichting stellen zij zich als doel met hun platform en bereikcampagnes organisaties en consumenten te inspireren en in beweging te brengen om voedselverspilling te verminderen.

Vezzino standwanden

Op diverse locaties op de beursvloer van Gastvrij Rotterdam worden al enkele jaren de wanden van Vezzino ingezet. Dit zijn verlichte wanden met een fotodoek die na afloop gedemonteerd worden en de doeken kunnen hergebruikt worden. Zo gaan diverse doeken die als achterwand bij presentaties worden gehouden al diverse jaren mee.

Kringloopwinkel

Na afloop van Gastvrij Rotterdam blijft elk jaar weer best wel wat glaswerk achter. Dit komt onder andere doordat bezoekers met een geschonken drankje naar een andere stand wandelen en het glaswerk daar achterlaten. Nadat het glaswerk verzameld is zorgen medewerkers van de spoelkeuken van Ahoy ervoor dat de glazen weer blinken en team Gastvrij Rotterdam zorgt er vervolgens weer voor dat het bij een kringloopwinkel terecht komt. Zo wordt het glaswerk hergebruikt en zijn anderen er blij mee.

Het Nieuwe Nassen

Ook Het Nieuwe Nassen was voor de eerste keer exposant. Dit is een initiatief van BlueCity Rotterdam en het Nieuwe Nassen adviseert horecaondernemers hoe ze voortaan duurzamer kunnen opereren. Met het gedachtegoed om future-proof te lunchen en dineren, met een zo laag mogelijke footprint, stonden een aantal deelnemers samen op het DSNM! Paviljoen dit jaar.

 

Benieuwd naar onze duurzame initiatieven?

Ben je benieuwd naar onze duurzame initiatieven? Of heb jij een duurzaam initiatief wat je graag met ons zou willen delen? Neem dan contact op met ons team!

Neem contact op