Menumenu

Jesler Touwslager en Nabee Oving winnaars van de Minder Zout, meer smaak Challenge op Gastvrij Rotterdam 

22 September 2021

PERSBERICHT 

 

Jesler Touwslager en Nabee Oving winnaars van de Minder Zout, meer smaak Challenge op Gastvrij Rotterdam 

 

Jesler Touwslager en Nabee Oving van ROC Friese Poort zijn de grote winnaars van de 'Minder zout, meer smaak challenge op Gastvrij Rotterdam’. Deelnemers moesten een 2-gangen diner bereiden uit een 'blackbox’. De gerechten mochten maximaal 2 gram zout per persoon bevatten. De challenge is een initiatief van de Jonge Garde (de vakgroep voor studenten van het Gastronomisch Gilde) in samenwerking met Euro-Toques Nederland, Dutch Cuisine en de Nierstichting. Met deze vakwedstrijd willen zij de horeca zoutbewuster maken. Vanmiddag gingen 5 teams met elkaar de strijd aan op Gastvrij Rotterdam.  

 

Juryvoorzitter Jeroen van den Heuvel: We mogen trots zijn op de deelnemers! De afgelopen jaar hebben ze weinig wedstrijdervaring kunnen opdoen maar ze hebben een hoog niveau neergezet tijdens deze wedstrijd. Dit biedt perspectief voor de toekomst!  

 

Winnende creaties  

Onder toeziend oog van een de 3-koppige jury, onder leiding van Jeroen van den Heuvel, streden de jonge talenten om de winst.  

Het winnende team presenteerde een amuse met spitskool, rendang met een vadouvan emulsie, zoetzure groenten en pinda crunch. Het voorgerecht was tomaten salsa met gebrande groene tomaat, gebrande garnaal en een ansjovis vadouvan saus en dressing van libanon.  

Het laatste gerecht was parelgort met knoflook en snijbiet, twee bereidingen van mossel, tempura van snijbietblad en saus van mosselvocht.  

 

Minder zout, meer smaak challenge  
De 'Minder zout, meer smaak’- challenge is voortgekomen uit de samenwerking tussen Dutch Cuisine opleidingen, Nierstichting en Nierstichting-partners. Als onderdeel van de campagne van de Nierstichting voor een zou bewustere horeca. Jaarlijks vindt ook de Nierstichting Restaurant Driedaagse plaats, aankomend jaar van 20-27 maart. Restaurants door het hele land bereiden een lunch en/of diner met aandacht voor pure en verse ingrediënten en minder zout. Voor meer informatie: restaurantdriedaagse.nl.  

 

SVH Meesterkok Jeroen Robberegt is blij dat de jeugd bewuster aan het worden is van het zoutgebruik in de keuken. Deelnemers hebben vandaag laten zien dat ze een bewuste keuze hebben gemaakt in de keuze van producten in smaak en beleving.  

 

Annemiek Dorgelo, programma manager preventie van de Nierstichting: "Wij zijn ontzettend blij met dit initiatief. Het is erg belangrijk dat chefs in opleiding al in een vroeg stadium leren dat je met minder zout toch heel smaakvol kan koken. Minder zout is essentieel voor de gezondheid van je nieren”. 

 

Gerard Voskuilen, bestuurslid van het Gastronomisch Gilde en initiatiefnemer van de challenge is trots op de deelnemers en was ook verrast door de bijzondere bereidingen van alle teams. "Deze wedstrijd bewijst dat er meer is dan zout om je gerecht smaak te geven en ik hoop dat meer chefs dit gaan oppakken.”  

 

Inzet van partners  
Deze wedstrijd was niet mogelijk zonder onze partners: 

Scelta Mushrooms 

Koppert Cress 

Verstegen Spices & Sauces  

Hanos  

Gastronomisch Gilde 

Dutch Cuisine  

Eurotoques 

Nierstichting  

Tromp & Rueb 
 
Foto credit 

Groepsfoto: Jeroen van den Heuvel, Winnaars Jesler Touwslager en Nabee Oving, Jeroen Robberegt en Iris Kranenburg  

Gerecht: Amuse  

Foto’s Charlotte Mauritz  

 

Niet voor publicatie 

Voor meer informatie: 

Gerard Voskuilen  

Gerard.voskuilen@gastronomischgilde.nl  

 Terug naar overzicht
Jesler Touwslager en Nabee Oving winnaars van de Minder Zout, meer smaak Challenge op Gastvrij Rotterdam