Menumenu

Winnaars Gaia Green Awards bekendgemaakt op Gastvrij Rotterdam

21 September 2022

Tijdens een feestelijke awardshow op Gastvrij Rotterdam zijn de Gaia Green Awards 2022 uitgereikt. De awards worden toegekend aan horecabedrijven die zich onderscheiden op het gebied van duurzaam ondernemen. Yolande Vesters (voorzitter Euro-Toques) en Leon Keekstra (Stadsbemoeial Rotterdam) hebben de volgende winnaars bekendgemaakt:

  • Categorie hotels - Ecohotel Fevery (Brugge)
  • Categorie restaurants - Noorderlicht (Amsterdam)
  • Categorie strandpaviljoens - Restaurant aan Zee (Oostvoorne)

 

De Gaia Green Awards zijn awards voor horecabedrijven uit België en Nederland die uitblinken op het gebied van duurzaam ondernemen. De winnaars van deze zevende editie ontvingen een dinercheque van Euro-Toques en een award ontworpen door kunstenaars van Stichting hetWerkvan, een stichting die het werk van kunstenaars met een beperking brengt naar een markt zonder beperkingen.

Ook zijn in een viertal subcategorieën awards uitgereikt aan horecabedrijven die een bijzondere prestatie hebben geleverd op het gebied van duurzaam ondernemen:

 

Plasticvrij Award: Logica (Leiden)
De Plasticvrij Award 2022 is gegaan naar Logica Leiden. Dit restaurant heeft o.a. een volledig plasticvrij Terras, stimuleert leveranciers om producten met minder plastic te verpakken en is in Leiden een initiatief gestart voor het uitbannen van plastic terrasmeubelen.

 

Publieksprijs: Restaurant aan Zee (Oostvoorne)
De Publiekprijs van de Gaia Green Awards is uitgereikt aan Restaurant aan Zee. Dit strandpaviljoen ontving de meeste publieksstemmen via de website van de Gaia Green Awards. Naast de award voor duurzaamste strandpaviljoen wint dit restaurant dus ook de Publiekprijs 2022.

 

Falco Eleonora Award: Restaurant Rotonde (Rotterdam)
Tijdens de uitreiking is ook een award uitgereikt aan een horecalocatie met een opvallend duurzaam Food & Beverage concept. De Falco Eleonora Award 2022 is een initiatief van de Amsterdam International Olive Oil Competition en is gegaan naar Restaurant Rotonde uit Rotterdam. Dit progressieve restaurant zet groente op een spectaculaire manier in de hoofdrol op haar menukaart. 

 

Frisse Vis Award: Noorderlicht (Amsterdam)
De vakjury heeft dit jaar voor de eerste maal de Frisse Vis Award toegekend. Deze nieuwe award is gegaan naar een restaurant met een opvallend concept rondom vis en duurzaamheid op de menukaart. De Frisse Vis Award 2022 is gegaan naar Restaurant Noorderlicht (ook winnaar Categorie Restaurants). Dit restaurant is bijna volledig plantaardig en de vis op het menu bestaat uitsluitend uit bijvangst producten.


Vakjury
De onafhankelijke vakjury bestaat uit een gepassioneerde vakspecialisten. De vakjury is blij met het enthousiasme onder de finalisten en de wijze waarop inhoud gegeven wordt aan duurzaam ondernemen 'Voor horecalocaties is duurzaamheid een belangrijk thema. Vooral op het gebied van duurzame energieopwekking en duurzame Food & Beverage concepten hebben we dit jaar een aantal duurzame pareltjes voorbij zien komen. Zonnepanelen, warmtepompen, vrijwel volledig vegetarische menukaarten. De deelnemers hebben ons behoorlijk verrast met hun inspanningen’.    

 

Trotste winnaars
Ook Restaurant Noorderlicht is trots op het winnen van de Gaia Green Award in de categorie restaurants. 'We proberen duurzaamheid en circulariteit binnen ons gehele restaurant door te voeren. We werken met korte ketens, een 90% vegetarisch menu, verantwoord kraanwater, circulair meubilair en we scheiden ons koffiedrab en sinaasappelschillen van het overige afval. We staan voor gezond en lekker "comfort-food” uitgeserveerd in fastfood stijl. Hiermee willen wij aan iedere gast, lekker, voedzaam en verantwoord eten aanbieden voor een eerlijke prijs”.

 

Partners Gaia
De Gaia Green Awards zijn een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen die actief zijn in de verduurzaming van de horecasector. De partijen die de award uitreiking organisatorisch dragen zijn Green Key Nederland, EKO Keurmerk Horeca, Biojournaal, Good Fish Foundation, Made Blue, Green Key België, Amsterdam International Olive Oil Competition, hetWerkvan, Euro-Toques Nederland en initiatiefnemer de Green Leisure Group. Gastvrij Rotterdam, MSC Nederland en Euro-Toques Nederland maken de verkiezing mogelijk door een jaarlijkse sponsorbijdrage.

 

Editie 2023
Het verrassende niveau, de maatschappelijke ontwikkelingen en het enthousiasme onder de deelnemers bieden inspiratie voor de volgende editie van de uitreiking. De finalisten zijn stuk voor stuk een voorbeeld voor de gehele horecabranche. Horecalocaties met ambities én een verhaal rondom duurzaam ondernemen in Nederland én België hebben vanaf januari 2023 de mogelijkheid om zich aan te melden voor de achtste editie van de Gaia Green Awards. Terug naar overzicht
Winnaars Gaia Green Awards bekendgemaakt op Gastvrij Rotterdam