Menumenu

Winnaar Bocuse d´Or

21 September 2021

Tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam is Kees Visser, samen met zijn commis Jeffrey Buijl van Restaurant Cristó in Zierikzee, de winnaar geworden van de Nederlandse Bocuse d’Or finale 2021. Zij gaan Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Boedapest in maart 2022.

Drie kandidatenteams hebben zich de afgelopen maanden voorbereid op deze prestigieuze kookwedstrijd waarbij ze zijn beoordeeld door drie Nederlandse sterrenchefs onder leiding van de voorzitter van Bocuse d’Or Nederland: Soenil Bahadoer van Restaurant De Lindehof**.

 

Opdrachten 

De finalisten bereidde net zoals tijdens de Europese en wereldfinale één vis- en één vleesgerecht. In totaal hadden de kandidaten 5 uur en 35 minuten de tijd om hun gerechten aan de jury te presenteren.

Bij het visgerecht hadden de groenten een prominente rol en de vissoorten die gebruikt werden waren rode mul en vongole, geleverd door versvishandel Jan van As. Bij het vleesgerecht zijn kalfsnier, kalfszwezerik en kalfshaas gebruikt, geleverd door VanDrie Group. Daarnaast moesten minimaal vier garnituren -waarvan één koolhydraat- en een begeleidende saus worden gemaakt op basis van CHEF 100% Natural Fonds. Ook beoordeelde de jury extra op hygiëne en no waste van ingrediënten.

 

Prijzen 

 • Allen: een koksmes van Wüsthof + Big Green Egg Modus Operandi kookboek.
 • Overall winnaar: Kees Visser en Jeffrey Buijl, Restaurant Cristó (prijs: reis naar de wereldfinale Lyon 2021).
 • Beste commis: Stas Theloosen, Restaurant Brut172 (prijs: een week stage bij Soenil Bahadoer).
 • Hygiëneprijs: Kees Visser en Jeffrey Buijl, Restaurant Cristó (prijs: waardecheque van Tork t.w.v. €800,-).

 

Vakjury

De vakjury stond onder leiding van Soenil Bahadoer (De Lindehof**), en bestond dit jaar uit de volgende chefs:

 • SVH Meesterkok Soenil Bahadoer, restaurant De Lindehof** in Nuenen.
 • SVH Meesterkok Dick Middelweerd, restaurant De Treeswijkhoeve** in Waalre.
 • SVH Meesterkok Margo Reuten, restaurant Da Vinci* in Maasbracht.
 • SVH Meesterkok Erik van Loo, restaurant Parkheuvel** in Rotterdam.
 • Mastercook Jo Nelissen, nationaal culinair coach België.
 • SVH Meesterkok André van Doorn, culinair advies en catering.
 • SVH Meesterkok Marco Poldervaart, restaurant ’t Havenmantsje in Harlingen.

 

Kandidaten finale Bocuse d'Or Nederland 2021

 • John Spruit & Stas Thelossen.
 • Kees Visser & Jeffrey Buijl.
 • Kaan Nalbant & Nan Lont.

 

Route naar Lyon 

Nu de Nederlandse finale gestreden is en Kees Visser met zijn commis Jeffrey Buijl Nederland gaat vertegenwoordigen zijn de volgende stappen: een bezoek aan de wereldfinale in Lyon volgende week om inspiratie op te doen. In maart 2022 Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Boedapest. En de 10 beste kandidaten van de Europese finale gaan strijden op de wereldfinale die gehouden wordt tijdens de vakbeurs Sirha in 2023 in Lyon.

 

Over Bocuse d'Or 

Deelnemen aan Bocuse d’Or-wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen.

Wedstrijddeelnemers krijgen support van Bocuse d’Or Nederland. Deze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon en brengt 24 landen samen over vijf continenten.

Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities. Elke twee jaar (oneven jaartal) gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen.

Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.

 

 Terug naar overzicht
Winnaar Bocuse dOr