Menumenu

Wedstrijd 'Streetfood van Mosselen’ tijdens Gastvrij Rotterdam

14 September 2022

Vanaf 19 september 2022 gaan de deuren open voor Gastvrij Rotterdam in Rotterdam Ahoy: de gastronomische beurs waar duizenden horecaprofessionals zich laten inspireren. In de grote wedstrijdarena hal 5 vindt op woensdag 21 september om 13.30 uur de Good Fish Dish award plaats.

Vijf teams van jonge chefs van verschillende koksscholen strijden voor het beste streetfood gerecht met mosselen. Het doel van de wedstrijd is om chefs te inspireren om mosselen eens heel anders te serveren en te kiezen voor mosselen als een goed alternatief voor minder duurzame vis- of vleesproducten. Het gerechtje moet 'easy-going’ en smaakvol zijn voor festivals, foodtrucks en hippe cateraars. Het initiatief komt van Good Fish, MSC en het Nederlandse Mosselbureau, Dutch Cuisine, Gastronomisch Gilde, Gastronomixs, HANOS, Euro-Toques, Crawfish Farm en is powered bij het DSNM! Paviljoen. De prijs? Het winnende gerecht wordt ingezet voor de Nationale Mosselweek 2022 in oktober, het foodtruck festival van Roompot, krijgt een vermelding op Gastronomixs, Vermaat neemt het waar mogelijk op in hun restaurants en nog veel meer.

Presentatoren Marco Ouwerkerk en Leon Keekstra nemen het publiek mee in deze zilte wedstrijdarena. Voor de jonge teams is het een uitgelezen kans om in beeld te komen van de topchefs en grote foodservice partijen zoals Roompot die zich graag laten inspireren voor duurzame visgerechten. De juryleden bestaan uit Ronald Oud (vakchef en tevens juryvoorzitter), Jadis Schreuders (TV-chef bij 24 Kitchen, Journalist en influencer) en Arjan van Dalen (Head of Operations Support bij Roompot Group). Op 8 onderdelen zijn er punten te verdienen. Een greep uit de criteria: welke invulling wordt gegeven aan de opdracht 'streetfood van mosselen’. Is het geschikt voor festivals en stoerdere catering? Is er aandacht voor duurzaamheid? Wat weten de jonge chefs van de herkomst en productiemethode van de producten? De vijf teams bestaan uit elk drie personen van vijf verschillende vakscholen: het Albeda horeca college uit Rotterdam en omstreken, ROC Friese Poort uit Sneek, Rijn IJssel horeca vakschool Wageningen, ROC Amsterdam en De Rooipannen uit Breda. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze in 1,5 uur tijd, drie streetfood gerechten presenteren aan de jury. Per gerecht maken zij een minimum van vijftien gerechten per ronde, voor zowel de jury als de omstanders. Deze worden geserveerd op de bio-disposables van Natureko.

Good Fish
In aanloop naar de Nationale Mosselweek organiseren de samenwerkende partners verschillende activiteiten om mosselen als 'good fish’ onder de aandacht te brengen. Mosselen scoren groen op de VISwijzer omdat ze niet overbevist zijn, de laagste CO2 footprint hebben, er minimale impact is op het zeeleven, er geen toevoegingen zijn, goede controles en ga zo maar door. Milieuorganisatie Good Fish onderzocht ook de CO2 uitstoot van een mosselburger ten opzichte van biefburgers en vegaburgers: de mosselburger scoorde het beste. Naast mosselen gaan de jonge chefs ook een gerechtje met de Amerikaanse rivierkreeft bedenken, momenteel heerst er een plaag in Nederland.
 Terug naar overzicht
Wedstrijd 'Streetfood van Mosselen’ tijdens Gastvrij Rotterdam