Menumenu

VIP Sterrentour pakt personeelstekort bij de horens tijdens Gastvrij Rotterdam

22 September 2022

Tijdens de VIP Sterrentour op dinsdagavond 20 september 2022 vond de eerste ontmoeting plaats tussen de toekomstige generatie van de hospitality sector en de huidige 'regerende’ generatie. De VIP Sterrentour, onderdeel van het avondprogramma van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam 2022, stond deze editie in het teken van de hedendaagse problematiek rondom het personeelstekort en imago van de hospitality sector.

Stappen maken
Met de VIP Sterrentour brengen Verwiel & Wijngaard en Gastvrij Rotterdam de juiste partijen samen. Casper Verwiel, mede-eigenaar Verwiel en Wijngaard: "Iedereen merkt dat het steeds lastiger wordt om de juiste mensen aan te trekken in de branche. Het imago staat onder druk en daar moeten we samen aan werken. De VIP Sterrentour is ontstaan vanuit de gedachte dat we een breed én invloedrijk gezelschap aan mensen samen brengen, om die dialoog en ontmoeting aan te kunnen gaan.” 

Ron Kooren, voorzitter College van Bestuur van het Albeda College, zegt: "Hospitality vormt Bij Albeda de rode draad. Een breed pallet aan mogelijkheden bieden aan onze studenten in het werkveld van hospitality creëert nieuwe loopbaanperspectieven, waar wendbaarheid van studenten en bedrijven de opdracht is waar we samen aan werken. Ook wij merken dat het imago van de sector onder druk staat. Opvallend is dat de laatste jaren de instroom op mbo’s minder wordt; specifiek ook binnen de hospitality opleidingen. Aan de andere kant is het van essentieel belang dat we de toekomstige generatie van de horecasector inspireren en enthousiasmeren voor hun vak. Waar opleidingsinstituten elkaar onderling goed weten te vinden en managers ook, is juist de kruisbestuiving van belang. Het is daarom zo belangrijk dat we de mogelijkheid creëren om die twee partijen met elkaar te verbinden. Initiatieven zoals de VIP Sterrentour faciliteren dit heel concreet.”

Aan tafel
Studenten van het Albeda College in Rotterdam schoven in hun eigen Albeda Vipz restaurant aan tafel bij de netwerkgroep. Speciaal voor de gelegenheid werd top chef Patrick ’t Hart van sterrenrestaurant Zeezout gecharterd. Nadat hij een masterclass in de keuken gaf aan de studenten van de koksopleiding, bereidde hij samen met hen een aantal amuses voor het gezelschap. Die werden vervolgens ook weer uitgeserveerd door studenten. Robert Melaard, mede-initiatiefnemer en beursmanager van Gastvrij Rotterdam: "Naast dat de tour natuurlijk een ervaring an sich is, is het ook een kans van bewustwording bij het aanwezige gezelschap om te connecten met aanstormend talent. We moeten beseffen dat om de sector aantrekkelijk te maken voor jongeren, we in constante dialoog moeten blijven om te weten hoe we hen dan aantrekken en behouden. Alleen zo kunnen we stappen maken.”

Personeelstekort thema op Gastvrij Rotterdam in Rotterdam Ahoy
Eerder deze week, tijdens de eerste beursdag van Gastvrij Rotterdam, werd het thema personeelstekort al flink aangestipt tijdens de officiële opening. Roos Wouters, arbeidsmarktdeskundige, pleitte voor het werkelijk luisteren naar de wensen van de jeugd van tegenwoordig.
 Terug naar overzicht
VIP Sterrentour pakt personeelstekort bij de horens tijdens Gastvrij Rotterdam