Menumenu

Vierde nominatie voor de titel van Wijnvrouw van het Jaar 2023 gaat naar Kirsten Abels

24 Augustus 2023

Laatste genomineerde bekendgemaakt in Brasserie Woodz in Rotterdam 

Op woensdag 23 augustus heeft de vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2023 Kirsten Abels aangekondigd als vierde en laatste genomineerde voor de titel. Haar kandidatuur werd bekendgemaakt tijdens een culinaire proeverij in de vernieuwde Brasserie Woodz aan de Kralingse Plas in Rotterdam. Iedere nominatie is gekoppeld aan een bijzonder wijnmerk uit het portfolio van hoofdsponsor wijn- en gedistilleerd distributeur Walraven Sax, passend bij Wijnvrouw. Tijdens dit event stonden de wijnen van het bekroonde Zuid-Afrikaanse wijnhuis Nederburg centraal. Stichting Wijnvrouw van het Jaar zet met deze verkiezing ieder jaar wijnvrouwen uit Nederland in de schijnwerpers. Alle genomineerde kandidaten zetten zich op opvallende wijze in voor de wijnwereld. Volgens de jury, die bestaat uit ex-winnaressen en experts uit de wijnbranche, maken de genomineerden voor deze titel de Nederlandse wijnwereld een stukje mooier. Deze hardwerkende vrouwen zijn bovendien een voorbeeld voor andere vrouwen die werkzaam zijn in de wijnbranche. De winnares wordt op 18 september bekendgemaakt tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy. 


Juryrapport


Kirsten, directeur BruisendWijnHuis Domein Holset, is sinds haar eerste glas wijn een echte wijnliefhebber. De wijnwereld greep haar direct en haar kennis van en liefde voor wijn bleef groeien. In juryrapport lezen we: "Kirsten heeft echt hart voor wijn, al van jongs af aan. Ze draagt haar kennis zowel aan bedrijven als consumenten over. Zij is een goede kandidate voor de titel, met een sterke visie, enorme veelzijdigheid en duidelijke focus op onder andere duurzaamheid. Een veelzijdige vrouw met veel impact op de Nederlandse markt. Een intelligente doorzetter. De grande dame van de Nederlandse bubbels.”


Over Kirsten Abels


Haar eerste wijncursus volgde Kirsten (39) tijdens haar vierde jaar op het vwo. Sindsdien is ze om: het product wijn en de wereld eromheen grepen haar direct. Vol passie en gedrevenheid ging ze aan de slag bij hoog aangeschreven restaurants om praktijkervaring op te doen. Nog voordat ze haar vwo-diploma behaalde, rondde ze alle basiscursussen op het gebied van wijn succesvol af. Daarna combineert ze haar studie Ondernemingsrecht aan de universiteit van Tilburg met het volgen van de nodige wijnopleidingen. Kirsten is professioneel Gastronoom-Sommelier, Vinoloog bij de Wijnacademie en is 10 jaar docent geweest bij het Wijninstituut, waar ze nog steeds op de achtergrond bij betrokken is. Haar ondernemersavontuur begint met de oprichting van haar eigen bedrijf in 2012, Taste by Kirsten. Sindsdien verzorgt ze wijnopleidingen bij Het Wijninstituut en adviseert zij wijnimporteurs en horeca- ondernemers op wijngebied. Vanaf 2017 is Kirsten betrokken bij de ontwikkeling van BruisendWijnHuis Domein Holset, een wijndomein dat uitsluitend mousserende wijn maakt in de Zuid-Limburgse heuvels. Een droom die in vervulling gaat. Onder haar bezielende leiding wordt er gekozen om te focussen op de productie van mousserende wijn. Koers wordt ingezet om hét BruisendWijnHuis van de Lage Landen te worden waarbij de gehele vinificatie in eigen huis plaatsvindt. In 2020 wordt Kirsten directeur en inmiddels is zij ook mede-eigenaar. 2023 is een bijzonder jaar, de eerste échte mousserende wijn uit eigen wijnmakerij is een feit. Naast directeur is Kirsten wijnmaakster, bepaalt het assortiment, de koers van het bedrijf en bewaakt het merk. Inmiddels zijn er 50.000 flessen mousserende wijn van Limburgse bodem geproduceerd. In een mannenwereld van wijnboeren en wijnmakers is een vrouw aan het roer behoorlijk onderscheidend. Haar doorzettingsvermogen, wil om te ondernemen, honger naar nog meer kennis en onaflatende enthousiasme, hebben Kirsten gebracht waar ze nu is. 

Kirsten: "In 2020 kwam voor mijn gevoel alles waar ik voor heb geleerd en gewerkt samen: ik kreeg de functie van directeur bij het mooie wijndomein Holset. Alles wat ik in de loop der jaren geleerd heb, komt daar samen. Of ik nu door de wijngaard loop om de kwaliteit van onze druiven te checken, in de wijnmakerij de smaak van onze wijnen proef of gasten op ons domein rondleid, ik geniet van elk facet.  In deze functie leid ik het bedrijf en heb ik de zeggenschap over de dagelijkse gang van zaken. We verbouwen hier druiven waarvan we bijzondere mousserende wijn maken volgens de traditionele methode en werken verder aan de uitbouw van het domein en inspireren jonge mensen om bij ons het vak te leren. Dat doen we zo veel mogelijk biologisch en in de wijnmakerij werken wij zo puur mogelijk. Zodat toekomstige generaties straks kunnen genieten van een (h)eerlijk glas bubbels uit Holset."

 

Weg naar de finale


De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2023 bestaat uit Tatjana Puklavec (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2022) Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021), Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020) Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) en Barbara Verbeek (vinoloog en wijnexpert). De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy op maandag 18 september 2023. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan het publiek meestemmen via www.wijnvrouwvanhetjaar.nl.

 

Walraven Sax


Walraven Sax startte haar activiteiten al in 1823 en is daarmee één van de oudste wijn en gedistilleerd distributeurs in de Nederlandse markt. Zij distribueren bekende merken als Frescobaldi, Familia Torres, Louis Roederer, AIX Rosé, Luigi Bosca, Baron Philippe de Rothschild, Joseph Drouhin, Marqués de Riscal, Gallo Family Vineyards en Amarula. Elke nominatieronde wordt gekoppeld aan een wijnmerk. Walraven Sax is sinds 2022 hoofdsponsor van Wijnvrouw van het Jaar.

 

Over Woodz


Al vanaf 2015 is Brasserie Woodz dé hotspot aan de Kralingse Plas in Rotterdam waar iedereen altijd aan kan schuiven om gezellig te tafelen of een lekker koffietje te doen na een wandeling in het bos. Het terras kijkt uit op de Kralingse Plas en bevindt zich op slechts 10 minuten fietsen van het bruisende centrum van Rotterdam. Rondom Woodz zijn er volop mogelijkheden om gratis te parkeren. Het is de perfecte plek om even terug te trekken uit de drukke stad en te genieten van de natuur. Aanschuiven voor een koffietje in de zon, romantisch diner, relaxte lunch of cocktails met vriendinnen: alles kan! Met de maar liefst 4(!) terrassen waarover het restaurant beschikt is er altijd wel een lekker plekje om neer te strijken bij deze hotspot in hartje Kralingen.
 Terug naar overzicht
wijnvrouw van het jaar gastvrij rotterdam