Menumenu

Ruud van Rosmalen wint Nederlands Kampioenschap Sabreren 2023 op 10e editie

20 September 2023

Op een bruisende woensdagavond, 20 september, schitterde in Rotterdam Ahoy voor de tweede keer het spectaculaire NK Sabreren 2023. Dit bijzondere event vond plaats te midden van het feestelijke decor van het Wijntheater, op het jubileum van Gastvrij Rotterdam, dat zijn tienjarig bestaan vierde.

De drijvende kracht achter dit opmerkelijke initiatief is niemand minder dan Esther van Staalduinen, de voorzitter van de Confrérie de Sabre d’Or. Sabreren is zonder twijfel een kunstvorm op zichzelf, en deze wedstrijd onderscheidt zich als een unieke happening in Nederland. Uit een reeks voorrondes die verspreid over heel Nederland plaatsvonden, kwamen uiteindelijk 12 getalenteerde finalisten naar voren.

De deskundige jury, onder leiding van de Grand Commandeur Daam Schaarlo en samengesteld uit leden van de Confrérie de Sabre d’Or, beoordeelde de finalisten op een scala van criteria. Deze omvatten niet alleen de nauwkeurigheid van het sabreren en de elegantie van de houding, maar ook zaken als minimalisatie van verspilling en aandacht voor details, zoals het vermijden van glassplinters. Wie wist het publiek te betoveren met de meest gracieuze sabrage?

Het pronkstuk van de avond was ongetwijfeld de schitterende wisseltrofee, gecreëerd door de befaamde kunstenaar Ruurd Hallema. Dit meesterwerk draagt de naam "Ode aan een bruisend leven" en symboliseert de essentie van de sabreerkunst. De sabrages werden met verve uitgevoerd, en de glinsterende flessen Jacquart champagne (geïmporteerd door Delta Wines) speelden een glansrijke rol. De presentatie van het evenement lag in de handen van wijnjournaliste Barbara Verbeek, die het publiek meenam op een boeiende reis in het pop-up Wijntheater.

Na een spannende strijd mocht de titelhouder van het Nederlands Kampioenschap Sabreren 2023 eindelijk bekend worden gemaakt. De overwinning ging naar Ruud van Rosmalen. Zijn gracieuze houding en verbluffende sabrage vaardigheden sprongen eruit en hebben hem tot de terechte kampioen gemaakt. Van harte gefeliciteerd!Terug naar overzicht
Ruud van Rosmalen wint Nederlands Kampioenschap Sabreren 2023 op 10e editie