Menumenu

Spektakel op NK & BK Oestersteken

19 September 2022

Op de eerste dag van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam 2022 heeft in een bomvol Wijntheater de grote finale van het Nederlands Kampioenschap Oestersteken & het Belgische Kampioenschap Oestersteken plaatsgevonden. De Nederlandse winnaar is dit jaar Tom Verdouw. De Belgen deden het dit jaar bijzonder goed: Cornelius van de Zande werd weer Belgisch snelste, maar hij kreeg ook de schoonheidsprijs voor mooiste plateau van de hele wedstrijd. De jury was onder de indruk van het zeer hoge niveau oestersteken dit jaar. De wedstrijd werd feestelijk afgesloten met een Castelnau Champagnetoren die rijkelijk werd gevuld en uitgedeeld.

Twintig deelnemers uit Nederland en België streden in oesterstad Rotterdam om de eervolle en felbegeerde wisseltrofeeën die speciaal voor deze kampioenschappen zijn ontworpen en gemaakt. De zinderende wedstrijd werd gepresenteerd door oesterman Barend Havenaar en register vinoloog Barbara Verbeek in het sfeervolle Wijntheater. 

De deelnemers, afkomstig uit verschillende steden en werkzaam in verschillende viswinkels en visrestaurants, openden in een zo snel mogelijke tijd 30 platte Zeeuwse oesters op de meest vakkundige manier. De jury beoordeelde het plateau met oesters niet alleen op snelheid, maar ook op aanwezigheid van gruis, cut meat, presentatie en schoonheid van het plateau.
De deskundige jury bestond dit jaar uit oprichter Piet Janssens , Inge Bruijnooge directrice Adrie & Zoon en visfileerspecialist en entertainer Arie Kuijt.

Piet Janssens richtte 29 jaar geleden met Europa Culinair het officiële NK Oestersteken op en de finale vond al die tijd plaats tijdens de BBB in Maastricht. Dit jaar was het evenement voor de tweede keer op Gastvrij Rotterdam. Het Wijntheater heeft in de afgelopen tien jaar de organisatie overgenomen en heeft er landelijke bekendheid aan gegeven door verschillende voorrondes door heel Nederland te organiseren. Het doel van het NK Oestersteken is het motiveren van de jonge generatie om beter en mooier oesters open te steken en de kwaliteit van het oestersteken in Nederland en België te verhogen.
 Terug naar overzicht
Spektakel op NK & BK Oestersteken