Menumenu

Winnaars Het Glazen Kalf 2022

21 September 2022

Het is 25 jaar geleden dat de eerste editie van Het Glazen Kalf werd georganiseerd.

En op dinsdag 20 september 2022 was het dan weer zover, tijdens Gastvrij Rotterdam vond de prestigieuze wedstrijd Het Glazen Kalf plaats. Een kookwedstrijd die jaarlijks door VanDrie Group wordt georganiseerd. 

 

De deelnemers kregen de opdracht om met kalfsvlees in anderhalf uur een hoofdgerecht te maken voor vier personen. Het kalfsvlees mochten de deelnemers kiezen uit de mysterie box die vlak voor de wedstrijd openging. Van tevoren wisten de deelnemers niet welk kalfsvlees er klaar zou liggen. Het assortiment, bestaande uit delen die binnen de gestelde tijd bereid kunnen worden, bestond deze keer uit kalfsribeye, kalfslonghaas en kalfslever. De kandidaten moesten zelf de garnituren, onbereid, meenemen. Dat is een spannende keuze omdat ze niet weten bij welke kalfsvleesdelen het geserveerd moet gaan worden. Er moest goed nagedacht worden over de smaken, bereidingstijd en texturen. Fond en glace mochten wel bereid meegenomen worden, de duur van de wedstrijd was te kort om dat ter plekke te bereiden.

 

De moderator in de Wedstrijd Arena was Edwin Loos, chef-kok en eigenaar/uitgever van Culinaire Saisonnier. De juryvoorzitter was Huub Oudshoorn, chef-kok en voorheen voorlichter bij het Bedrijfschap Slagersbedrijf. Huub werd bijgestaan door Franklin Mijnhijmer en Rianne Klein, chef-koks en specialisten op het gebied van kalfsvlees en David Bakker, chef kok en horecajournalist en hoofdredacteur van de vakbladen De RestaurantKrant en Hospitality Management. Als hekkensluiter nam Patricia van Krieken, marketingmanager SPK, zitting in de jury. Tijdens het jureren werden de gerechten beoordeeld op een aantal punten. De presentatie van het gerecht, cuisson van het kalfsvlees, de originaliteit, gebruikte kooktechnieken, compositie, temperatuur en de smaak.

 

Het niveau van de kandidaten was hoog, het leek er op dat ieder jaar de kwaliteit van de gerechten beter worden. De kandidaten waren Bunsum Promsuk, souschef van Eeterij de Beleving in Noordwijk, Bram Eerenbeek, souschef van Restaurant ’t Amsterdammetje, Nobee Oving, leerling Friese Poort, niveau 4 en werkzaam bij Landgoed Lauwswolt, Xander Lelie, leerling Sterklas en werkzaam bij Restaurant de Lindenhof en Glenn van Limbeek, chef kok en eigenaar restaurant Roemer. Na lang wikken en wegen heeft de jury besloten dat het gerecht van Glenn van Limbeek net boven de andere gerechten uitstak, met name door de goede bereiding van het kalfsvlees en de sprankelende presentatie. De prijzen bestonden uit het unieke beeld Glazen Kalf, een cheque voor kalfsvlees, een cheque voor een persoonlijke reportage in Culinaire Saisonnier.

 Terug naar overzicht
Winnaars Het Glazen Kalf 2022