Menumenu

Geheel nieuw programma van Euro-Toques Nederland tijdens Gastvrij Rotterdam

03 Juli 2024

Dit jaar introduceert Euro-Toques Nederland een nieuwe opzet voor de wedstrijdarena tijdens Gastvrij Rotterdam 2024. De wedstrijden worden aantrekkelijker voor deelnemers, jury en publiek met constante interactie. De compactere arena bestaat uit twee keukens naast elkaar, waar deelnemers hun vooraf bereide gerechten demonstreren en uitleggen. De jury zit rondom de demonstratiekeuken voor een beter zicht op de gebeurtenissen en om onafhankelijk te kunnen beoordelen.

Na de wedstrijd volgt het beraad van de jury (16.00 - 16.30 uur) om tot een prijsuitreiking te komen (16.30 uur). De VIP lounge (in de vorm van een terras) is van 16.00 - 18.00 uur de netwerkplaats voor ETN leden en partners (drinks & bites).

Euro-Toques Nederland Cookware Company Restaurantprijs 2024

Maandag 23 september 11.00 - 16.00 uur ETN Kookpodium Hal 4

Zes teams bereiden een driegangenmenu met duurzame seizoens- en streekproducten in hun eigen keuken. Dit menu wordt vervolgens op het Euro-Toques Nederland Kookpodium afgemaakt en gedemonstreerd. Ze hebben volledige vrijheid, zolang het eten maar heerlijk is. Aangezien Euro-Toques een restaurantvereniging is, zijn hospitality en wijn-spijs combinaties ook belangrijk. Daarom worden bijpassende dranken geserveerd en toegelicht door een gastheer of gastvrouw. Chef en gezel werken met streek- en seizoensgebonden ingrediënten. Het doel is om het publiek te laten zien hoe je gezond en smaakvol kunt koken met natuurzuivere ingrediënten. Er wordt gekookt met Pfas-vrije Greenpan pannen van exclusieve business partner Cookware Company, die ook het prijzengeld van €23.500 beschikbaar stelt.

"Minder Zout, Meer Smaak Award”, powered by HANOS, Nierstichting en ETN

Dinsdag 24 september 11.00 - 16.00 uur ETN Kookpodium Hal 4

Met Smaakmakers wil de Nierstichting samen met restauranteigenaren, chefs, koks in opleiding en smaakpartners het overmatige zoutgebruik in professionele keukens en de voedingsindustrie doorbreken. Echte Smaakmakers koken met pure smaken en verse ingrediënten, en zoeken continu naar zoutalternatieven zoals kruiden, specerijen, zaden, pitten, zuren en technieken als fermentatie. Dit is niet alleen lekkerder, maar ook gezonder. Tijdens de wedstrijd koken chefs en jong talent een driegangenmenu voor een vakjury, met maximaal 2 gram zout in totaal, en streven ze naar gezond koken volgens de Schijf van Vijf. Ze maken ook 30 amusehapjes voor het publiek, dat samen met moderator Edwin Loos wordt geïnspireerd om zoutbewust te koken. De Nierstichting verstrekt flyers met recepten en tips. HANOS sponsort het prijzengeld van €500 en de ingrediënten.

Jonge Keukenhelden met Het Glazen Kalf

Woensdag 25 september 2024 11.00 - 16.00 uur ETN kookpodium hal 4

Jonge talenten uit de keuken van aangesloten Euro-Toques restaurants gaan met elkaar de strijd aan op gebied van productkennis, technieken en creativiteit. De opdracht is dat de jonge talenten reflecteren op tradities met respect voor het verleden en oog voor de toekomst. De gerechten dienen hedendaags in smaak en opmaak te zijn waarbij de ingrediënten herkenbaar blijven. Het verleden moet een inspiratie zijn voor creativiteit en innovatief denken. Er zal een 3 gangen diner van natuurzuivere ingrediënten voorbereidt worden met ingrediënten uit eigen streek en aansluitend bij het seizoen. De totaalbeoordeling zal de prijswinnaar van de ” Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf” worden. Het Glazen Kalf is een jaarlijkse kookwedstrijd met kalfsvlees voor culinaire professionals, georganiseerd door de VanDrie Group. Winnaars ontvangen het unieke beeld Glazen Kalf, een kalfsvleescheque en een persoonlijke reportage in Culinaire Saisonnier.

Meer informatie over Euro Toques

 Terug naar overzicht
Programma Euro-Toques Gastvrij Rotterdam