Menumenu

Bieko Rindt restaurant De Kleischuur Gouda wint de "Minder Zout, Meer Smaak Award” 2024

25 September 2024

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam, op dinsdag 24 september, werd op het Euro-Toques Kookpodium in Hal 4 gestreden om de "Minder Zout, Meer Smaak Award" 2024, georganiseerd door HANOS, de Nierstichting Nederland en Euro-Toques Nederland. Zes teams van smaakmakers kregen de opdracht een driegangendiner te bereiden voor een deskundige vakjury, onder leiding van sterrenchef Adrian Zarzo, ambassadeur van de Nierstichting. Het menu mocht maximaal 2 gram zout bevatten. Daarbij kregen de teams volledige vrijheid, zolang het maar overheerlijk zou smaken. Het doel van de organisatie was om het publiek te laten zien hoe je smakelijk kunt koken met minder zout.

Het was interessant en inspirerend om te zien én te proeven hoe de verschillende teams van ervaren chefs met deze uitdaging aan de slag gingen. Er werd veel gewerkt met verse groenten, fruit, kruiden en eigentijdse bereidingstechnieken, zoals fermentatie, om extra diepgang en frisheid aan de ingrediënten te geven en de smaken optimaal naar voren te laten komen.

Professionele chefs aan het werk

De zes teams bestonden uit een samenwerking van een professionele chef-kok en aankomend talent. Opvallend was het aantal groenten-georiënteerde restaurants dat zich had aangemeld voor de wedstrijd; zij zijn immers als geen ander gewend om met nieuwe smaken en bereidingen te werken. Ook de klassiek Frans-georiënteerde keuken toonde de toeschouwers dat er veel smaakvolle en gezonde alternatieven voor zout bestaan.

Loek Beemster van HANOS Nederland, SVH Meesterkok en commercieel directeur national accounts, benadrukte als hoofdsponsor van de wedstrijd nog eens waarom het zo belangrijk is om consumenten te overtuigen van het gebruik van minder zout. Te veel zout eten kan funest zijn voor de nieren. Maar liefst 1,7 miljoen mensen in Nederland hebben chronische nierschade, waarvan een groot deel dit niet weet. Juryvoorzitter Adrian Zarzo, moderator Edwin Loos van Culinaire Saisonnier, deelnemende chefs en mensen uit het publiek deelden hun persoonlijke ervaringen over de gezondheidsrisico’s van opgelopen nierschade.

Chef-kok Bieko Rindt van restaurant De Kleischuur in Gouda

Het was een zware taak voor de jury om een winnaar te kiezen. Alle teams waren goed voorbereid en bewezen dat er talloze mogelijkheden zijn om heerlijke gerechten te bereiden met alternatieven voor zout. Chef-kok Bieko Rindt van restaurant De Kleischuur in Gouda en zijn teamgenoot vielen op door hun sterke band met streekproducten, wildpluk en zelfgekweekte kruiden en eetbare bloemen. Zij werden dan ook uitgeroepen tot de winnaars van de "Minder Zout, Meer Smaak Award” 2024. Ze ontvingen een cheque van €500 van hoofdsponsor HANOS en een exclusieve reportage in LEKKER 500, geschreven door jurylid Annelies Pijper. Alle deelnemers werden beloond voor hun inspanningen met cadeaus van de betrokken sponsors.

De dag werd afgesloten met de overtuiging dat er weer een stap is gezet richting een gezondere toekomst voor de volgende generatie.



Terug naar overzicht
Bieko Rindt restaurant De Kleischuur Gouda wint de "Minder Zout, Meer Smaak Award” 2024