WK Oestersteken 2019 eenmalig in Rotterdam

19 september 2019
WK Oestersteken 2019 eenmalig in Rotterdam

Op maandag 23 september 2019 wordt het wereldkampioenschap oestersteken eenmalig gehouden in Rotterdam. Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam 2019 in Ahoy dingen 24 landen mee naar deze felbegeerde titel. Een deskundige jury beoordeelt de deelnemers op snelheid en presentatie en bepaalt uiteindelijk de winnaar van de Oyster Opening World Cup 2019. De presentatie van de knallende finale in Ahoy ligt in handen van oesterman Barend Havenaar en register vinoloog Barbara Verbeek van het Wijntheater.

 

De regels

Tijdens de Oyster Opening World Cup 2019 gaan 24 deelnemers uit 24 landen met elkaar de strijd aan. Iedere deelnemer krijgt dertig platte Zeeuwse oesters en een houten wedstrijdbord van 50 bij 70 cm. De bedoeling is om in zo kort mogelijke tijd de oesters zo vakkundig mogelijk te openen. Snelheid en presentatie tellen mee in de beoordeling, die via een puntensysteem verloopt. Zo wordt er gekeken of het vlees niet stukgesneden is, of de geopende oester gruisvrij is en of het oestervlees losgesneden is van de schelp. Diegene met de minste strafpunten, de beste presentatiepunten en de snelste tijd kan zich de beste oestersteker van de wereld noemen. Het huidige wereldrecord van 2 minuten en 11 seconden staat momenteel op naam van Anti Lepik uit Estland.

 

De jury

Een deskundige jury bepaalt de uiteindelijke de wereldkampioen. Deze groep vakmensen bestaat uit Felix Wilbrink (culinair journalist van De Telegraaf), Wil van Merkensteijn (educatie en communicatie specialist van Schmidt Zeevis), Hasse Johannesson (Zweden, Oyster Opening World Cup 2019) en Stephen Nolan (Ierland, meervoudig wereldkampioen oestersteken). De spelregels die worden gehanteerd zijn opgesteld door de World Oyster Opening Association.

Founding partners
  • Bidfood
  • Boels
  • Eijsink Afrekensystemen B.V.
  • Heineken
  • J. van Doorn B.V.
  • Nespresso professional
  • Nice to Meat
  • Rational
  • Rungis BV
  • Satelliet
  • Schmidt Zeevis
  • Van Geloven
  • Verwiel en Wijngaard
  • Winterhalter Nederland BV
Branchepartners
  • AF&BM
  • Barsupport
  • Bocuse d'Or
  • De Buik
  • Euro-Toques Nederland
  • Gastronomisch Gilde
  • Gastvrijheidsgilde
  • Gault & Millau
  • Green Leisure
  • Horeca Netwerk
  • HSMAI
  • Kenniscentrum voor Bier
  • KHN
  • Nix18
  • ProVeg International
  • SVH


Mediapartners
  • Algemeen Dagblad
  • Culinaire Saisonnier
  • De Restaurant Krant
  • Dolce World
  • Entree magazine
  • FoodClicks
  • Gastronomie
  • Horeca Magazine
  • Horecamagazine.nl
  • HorecaNederland.TV
  • Hospitality Management
  • Kokswereld
  • Marktaanbod Horeca
  • Misset Horeca
  • More Than Drinks!
  • Pâtisserie & Desserts
  • Uitgeverij Vizier