Bocuse d'Or op Gastvrij Rotterdam

17 september 2019
Bocuse d'Or op Gastvrij Rotterdam

Op maandag 23 september vindt tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy de Nederlandse finale van de prestigieuze kookwedstrijd Bocuse d’Or plaats. De winnaar gaat Nederland vertegenwoordigen op het Europese culinaire strijdtoneel in Tallinn, Estland in 2020. Daar strijden 24 landen voor één van de 11 plaatsen die doorgaan naar de Wereldfinale in Lyon.

 

Finalisten

De vijf finalisten die het dit jaar tegen elkaar gaan opnemen zijn:

- Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht

- Micha van der Veen van restaurant Heeren van Harinxma* in Beesterzwaag

- Kees Visser van restaurant Bij Kees in Zierikzee

- Rob wijnen van restaurant d’Ouwe Tramhalte in Duizel

- Menno Post van restaurant Olivijn* in Haarlem

 

Juryleden

Onder leiding van voorzitter Bocuse d’Or Nederland en tweesterrenchef Soenil Bahadoer (De Lindehof**) is een unieke vakjury samengesteld om de kandidaten te beoordelen tijdens de finale:

- Moshik Roth is chefkok bij &moshik** in Amsterdam

- Jarno Eggen is chefkok en eigenaar van restaurant De Groene Lantaarn** in Staphorst

- Sidney Schutte is executive chef bij restaurant Spectrum** in het Waldorf Astoria in Amsterdam

- Jan Sobecki is chefkok en eigenaar van restaurant Tribeca** in het Brabantse Heeze

- Jannis Brevet is chefkok en eigenaar van Restaurant Inter Scaldes*** in Kruiningen

 

De opdrachten

De opdracht voor de Nederlandse finale van Bocuse d’Or is reeds aan de vijf finalisten bekendgemaakt. De finalisten is gevraagd om 1 vis- en 1 vleesgerecht te presenteren. In totaal hebben de kandidaten 5 uur en 35 minuten de tijd om hun gerechten aan de jury te presenteren en van ieder gerecht moeten 14 borden gemaakt worden.

 

Opdracht 1

Voor opdracht 1 moet de kandidaat een visgerecht maken waarin groente een prominente rol hebben. De vissoorten die gebruikt moeten worden zijn schol en Hollandse garnalen. Geleverd door versvishandel Jan van As. Ook moeten het minimaal vier garnituren zijn, waarvan één koolhydraatbereiding.

 

Opdracht 2

Voor opdracht 2 moet de kandidaat een vleesgerecht maken met minimaal vier garnituren en minimaal één begeleidende saus, maximaal twee. De vleessoorten, gesponsord door Nice to Meat, die gebruikt moeten worden zijn ossenhaas, rundernek en ossenstaart. Ook bij deze opdracht minimaal vier garnituren, waarvan één koohydraatbereiding. Ook beoordeelt de jury op productgebruik, de kandidaten moeten dus rekening houden met no-waste en ingrediënten die over zijn moeten hergebruikt kunnen worden.

 

Nieuw onderdeel: presentatie op schaal

Dit jaar is er ook een nieuw onderdeel bij de Nederlandse finale, de kandidaten moeten het vleesgerecht op een schaal presenteren. Hierna moeten de borden voor de juryleden worden opgemaakt. Hiervoor is gekozen omdat bij de Europese en de wereldfinale de presentatie op schaal een specifiek onderdeel van de wedstrijd is waar veel punten op gescoord kunnen worden.

 

Programma

9:30uur                   Start eerste kandidaat
11:00uur                 Start presentatie op de beursvloer
14:00uur                 Voorstellen juryleden
14:30uur                 Uitserveren van eerste visgerecht
15:05uur                 Uitserveren van eerste vleesgerecht
16:00uur                 Juryoverleg
17:00uur                 Bekendmaking winnaar

Founding partners
  • Bidfood
  • Boels
  • Eijsink Afrekensystemen B.V.
  • Heineken
  • J. van Doorn B.V.
  • Nespresso professional
  • Nice to Meat
  • Rational
  • Rungis BV
  • Satelliet
  • Schmidt Zeevis
  • Van Geloven
  • Verwiel en Wijngaard
  • Winterhalter Nederland BV
Branchepartners
  • AF&BM
  • Barsupport
  • Bocuse d'Or
  • De Buik
  • Euro-Toques Nederland
  • Gastronomisch Gilde
  • Gastvrijheidsgilde
  • Gault & Millau
  • Green Leisure
  • Horeca Netwerk
  • HSMAI
  • Kenniscentrum voor Bier
  • KHN
  • Nix18
  • ProVeg International
  • SVH


Mediapartners
  • Algemeen Dagblad
  • Culinaire Saisonnier
  • De Restaurant Krant
  • Dolce World
  • Entree magazine
  • FoodClicks
  • Gastronomie
  • Horeca Magazine
  • Horecamagazine.nl
  • HorecaNederland.TV
  • Hospitality Management
  • Kokswereld
  • Marktaanbod Horeca
  • Misset Horeca
  • More Than Drinks!
  • Pâtisserie & Desserts
  • Uitgeverij Vizier